Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   De ce cântă şi dansează…

De ce cântă şi dansează azi basarabenii la Botoşani?

botosani1Municipiul Botoşani găzduieşte timp de trei zile o nouă ediţie a Festivalului cântecului, jocului, portului popular şi meşteşugurilor, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT). Manifestarea, la care participă artizani din ţară, dar şi din Republica Moldova, a debutat ieri, pe Pietonalul Unirii, cu un târg al meşteşugarilor unde botoşănenii pot admira costume populare, ţesături, opinci, sculpturi în lemn, vase de ceramică, măşti şi ouă încondeiate.

Basarabeanca Eugenia Moldovanu, aflată pentru a treia oară la Botoşani, a adus obiecte din paie, iar meşterul Niculina Andronache din Vorona a venit la târg cu mai mulţi ucenici. „Această ediţie constituie un omagiu pentru maestrul coregraf Vasile Andriescu”, a declarat profesorul Liviu Pânzariu.

Ilie Ion, directorul CJCPCT, le-a recomandat meşterilor să facă cunoscută arta populară în lume, în timp ce Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean, a apreciat că Botoşaniul a devenit o capitală culturală.

După festivitatea inaugurală, pe Pietonal au evoluat dansatorii de la „Balada” coordonaţi de Mihai Fediuc, dar şi copiii de la Liceul Teoretic coordonaţi de Ionel Petrişor, cei de la Avrămeni, conduşi de Letiţia Cobâlă, şi Ansamblul „Hudeşteanca”, îndrumat de Gheorghe Mitoceanu.

În aceste zile, pe Pietonal au loc un festival al fanfarelor şi unul de coregrafie. În zonă va evolua şi Ansamblul „Mate Yehuda” din Israel, invitat de Asociaţia „Orpheus”.

 

Monitorul de Botoșani